Meseria de stivuitorist

CURS DE CALIFICARE IN MESERIA DE STIVUITORIST

 

Printre meseriile la mare căutare în România se află și cea de stivuitorist. Odată cu dezvoltarea orașelor mari și a zonelor din jurul marilor centre logistice, cererea  a devenit tot mai mare. Pe un singur site de recrutare sunt oferite peste 200 de locuri de muncă aferente acestei calificări.

Firmele găsesc însa foarte greu angajați, cu atât mai mult cu cât salariile ajung cu greu la 3000 de lei net/lună și pentru angajați există tentația de a lucra în străinătate.

Dacă ți-ai pierdut locul de muncă sau ești în căutarea unuia diferit, poți urma un curs de calificare în meseria de stivuitorist. Nu durează foarte mult și nici nu costă exagerat, este chiar printre cele mai ieftine. Mai ales că taxa o poți plăti și în rate lunare egale cu durata cursului. Poți urma acest curs la Școala de Meserii  Eurotraining (www.scoalaeurotraining.ro), cu sedii în Timișoara, Arad, Oradea, Satu Mare și Baia Mare. Înca din 2006 aceasta organizează cursuri de calificare în zeci de meserii și colaborează cu numeroși agenți economici angajatori. Te poți înscrie online și la fel poți parcurge și partea teoretică a cursului (aceasta reprezintă o treime din durata cursului). Partea practică, restul de două treimi, se desfașoară în spații special amenajate, cu respectarea tuturor regulilor de distanțare socială și redimensionarea corespunzătoare a grupelor de cursanți. Pentru înscriere, pe lânga actele obișnuite, este necesară dovada absolvirii învațămantului minim obligatoriu, nefiind însă necesară diploma de bacalaureat.

Orice persoană care manevrează pe teritoriul României instalații de ridicat cu furci, care pot ridica o sarcină nominală mai mare de o tonă, la o înalțime mai mare de un metru, are nevoie de autorizarea ISCIR și specializarea ANC (Autoritatea Națională a Calificărilor) de stivuitorist. Autorizarea permite posesorului să manevreze orice tip de instalație de ridicat cu furci, electrostivuitoare, motostivuitoare, transpalete ridicătoare etc.  Deci, principala condiție pentru angajare este autorizația ISCIR (documentul oficial ce îți dă dreptul să folosești motostivuitorul). Poți obține autorizația pe baza unui curs. Pe lângă calificare, e important să îndeplinești și cerințele angajatorilor care sunt în căutarea unor persoane sociabile, cu spirit de echipă si capacitatea de a lucra eficient în mod individual. Contează și flexibilitatea de a lucra în ture, dar și abilitatea de a te adapta sarcinilor diferite din depozit.

Salariul este sigur și poate fi suplimentat. Angajatorii plătesc dublu orele suplimentare, iar lucrul în tura de noapte e plătit cu 25% mai mult decat programul obișnuit de lucru. Experiența la același loc de muncă te ajută să te califici și pentru promovare. Poți ajunge gestionar depozit sau manager de magazine, iar salariul crește în funcție de responsabilități. În vestul țării, la Timișoara, salariul pentru aceeași muncă este cu 10% mai mare decât la București.

Nu e o meserie grea, dar necesită atenție. Pană la urmă, ea presupune exploatarea vehiculelor pentru transportul mărfurilor paletizate. Școala Eurotraining le urează success celor care vor păși în această nouă meserie!

 

Pin It